ForsideProdukter og priserAnvendelseTeknologiTrænereHistorieSupport og FAQKontakt os

AKTUELLE TILBUD:


 Nye brugere

 Køb/salg brugt SRM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(til toppen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(til toppen)

Teknologi

Det er mere end 25 år siden, at Ulli Schoberer, som den første i verden, opfandt en metode til måling af watt ud fra kranken på en cykel. En metode, som han tog patent på. 'Præcision', 'kvalitet' og 'holdbarhed' har altid været SRM-virksomhedens målsætninger. Derfor er det netop SRM, som i dag sætter standarden inden for watt måling. Og derfor anvendes SRM af verdens bedste sportsfolk i flere sportsgrene - især cykling, men også sejlads, ishockey, mm. Også førende videnskabsfolk vælger SRM, når de skal lave præcise watt-målinger på ergometercyklerne i laboratorierne.

Hvad er det så for en teknologi, som Schoberer patenterede, og som gør SRM førende, når det gælder præcision og holdbarhed?

Inde i højre pedalarm sidder der 8 følere (tidligere 2 eller 4 følere), som hver indeholder en række parallelle kredsløb. Disse måler meget præcist den elektriske modstand i det gitter-mønster, som de sammen udgør. Når pedalarmen tilføres en kraft, ændres længden af gitrene. Når de bliver kortere eller længere, ændres deres elektriske modstand.

   

(fotos: www.srm.de)

Ændringen i den elektriske modstand sendes som en trådløs frekvens (Hz) op til PowerControlen på styret. Kranken udsender sin egen frekvens, når den ikke påvirkes af en kraft (nulværdien). Denne værdi kaldes "Zero Offset", og ligger et sted imellem 300 Hz og 800 Hz. Men denne nulværdi ændrer sig hyppigt.

Derfor skal PowerControlen jævnligt tilpasses Zero Ofsett, for at vise de rigtige watt. Det gør man typisk før hver træningstur.

Man kommer ind under Zero Ofsett ved at trykke MODE + SET samtidig. Hvis de to tal ikke er ens, trykker man på SET-knappen, hvorefter de bliver ens (her 514 Hz).

Hvis en rytter træder med en kraft, som udsender 1.687 Hz, trækkes Zero Offset fra. Dvs 1.687 Hz - 514 Hz = 1.173 Hz.

Formlen for beregning af rytterens kraft er:

Power (watt) = Drejemoment (Nm) x Vinkelhastighed (radian/sek)

 

PowerControlen beregner først Drejemomentet (Nm) ved at dividere frekvensen med den såkaldte 'slope'. Hvis slopen i vores eksempel er målt til 20,5 Hz/Nm, er drejemomentet 1.173 Hz divideret med 20,5 Hz/Nm = 57,22 Nm.

Vinkelhastigheden beregnes ud fra formlen:

Vinkelhastighed (radian/sek) = Kadence (pedalomdr. pr. minut) x 2 x ¶/60

Hvis rytteren i eksemplet kører med en kadence på 90 omdrejninger pr. minut, er vinkelhastigheden =  9,4 radian/sek

Herefter kan vi beregne kraften:

Power (watt) = 57,22 Nm x 9,4 radian/sek

= 538 watt.

Hvis ikke Zero Ofsett var blevet nulstillet i eksemplet overfor, ville facit have været 544 watt.

Alle disse formler behøver rytteren heldigvis ikke bekymre sig om, for det beregnes automatisk i PowerControlen. Men det er dog vigtigt, at rytteren kender begrebet 'slope', for at PowerControlen altid viser helt præcise data. Derfor slutter vi af med en gennemgang af denne:

 

Kalibrering af PowerMeterets 'slope'

Hver eneste PowerMeter har sin helt egen slope værdi. Denne skal PowerControlen kende, for at kunne beregne wattene helt præcist. Det er en kompliceret proces, at beregne slope-værdien, så det har SRM fabrikken gjort, når man køber et nyt PowerMeter. Også når der skiftes batteri i PowerMeteret, ændres slope-værdien. Den genberegner SRM fabrikken, når de skifter batterier.

Slope-værdien måles i Hz/Nm, og ligger et sted mellem 15 Hz/Nm og 50 Hz/Nm. Den står trykt på en lille selvklæbende label, på indersiden af Power Meteret (fx 20,5 Hz/Nm). (NB: SRM Danmark skriver også slopen på fakturaen)

Der er en lineær sammenhæng mellem Power (watt) og drejemomentet (Nm), og slopen er simpelthen hældningen på denne linie. Hvis slopen angives 10 % for højt, vil Drejemomentet blive 10 % lavere, og dermed vil Poweren (watt) vise 10 % for lidt. Så det er altså meget vigtigt, at denne værdi er korrekt indstillet i PowerControlen.

Når SRM fabrikken kalibrerer et PowerMeter, kodes slopen ind i elektronikken, så PowerControlen får oplysningen sendt trådløst op fra PowerMeteret (Bemærk: på PowerControl 5 skal man altid angive slopen manuelt). Mange ryttere vil dog gerne selv kontrollere, at slopen er forstået korrekt af PowerControlen. Derfor angiver de den manuelt.

Man kommer ind under slopen ved at holde 'SET'-knappen inde i 3 sek. Tryk dernæst 'MODE' 6 gange (for at komme forbi indstillinger af uret). Så er man inde under slopen, og der står "Aut", hvis PowerControlen automatisk skal opfange slopen.

Hvis man ønsker at angive slopen manuelt, gøres det ved at trykke 'PRO' eller 'SET'-knapperne for op eller ned. For at komme tilbage til "Aut" mode skal man gå ned på 15,0 Hz/Nm og trykke på 'SET' (eller gå op på 50,0 Hz/Nm og tryk på 'PRO').   

 

SRM ANALYSE:

 

Team Saxo-Tinkov angriber i sidevind
(13. etape i Tour de France 2013)